Gebelik Takibi

Gebelik ve Gebelik Takibi

Gebelik süreci bir kadının ve elbette eşinin; hayatları boyunca deneyimledikleri en mucizevi, en önemli ve aynı zamanda en özel süreçtir. Hamileliğin henüz çok erken dönemlerinde bile binlerce soru ile çevrilirler, heyecan kadar endişe de duyarlar. Kaygıların kimi zaman mutlu bekleyişlerini etkilediği zamanlar da olur, zamanla alışırlar.

Gebelik takibinin önemi de burada devreye girer. Gebelik takibi muayenelerine gelen hastalarımızı; gebeliğin başlangıcından doğum sonrasına kadar olan süreçle ilgili bilgilendiririz; anne adayının ve bebeğin sağlığını yakından takip ederek bebeğin gelişimini izleriz.

Gebelik planlanmışsa, henüz gebelik oluşmadan muayeneleri gerçekleştiririz. Annenin sağlık durumunu analiz eder, hamileliğe nasıl hazırlanılması gerektiği ile ilgili tüm detayları kendisine aktarırız. Plansız gebeliklerde ise hastalarımızla ilk karşılaştığımız anda küçük üyemizi selamlamanın mutluluğunu yaşarız.

Gebelik ortalama olarak 40 hafta devam eder; her zaman söylediğimizi yine tekrar etmek istiyoruz. Her kadın, her doğum ve her bebek eşsizdir; gereksinimleri, değişim hızları birbiriyle aynı değildir. Bazı hastalarımız 38. Haftada, bazıları ise 40. Haftanın bitiminde bebeklerine kavuşabilirler.

Gebelik sürecini daha detaylı analiz etmek için üç ana periyotta inceleriz. 1., 2. ve 3. Trimester dönemleri hamileliğin her üç aylık periyodunu ifade etmek için kullanılan terimler olarak bilinir.

Muayeneye gelen hastalarımızda gebelik doğrulanınca rutin testleri birbiri ardına uygularız. Hem annenin hem de bebeğin karşılaşması olası sağlık sorunlarının tespiti için gebelik takip muayenelerine mutlaka gidilmesi gerektiğini hatırlatmak istiyoruz.

Gebelik Takibi Kapsamında Hangi Testler Uygulanır?

Gebeliğin farklı periyotlarında farklı testler uygulanır ve bu testlerin amaçları genel olarak birbirinde ayrıdır ancak konsept gereği tüm yöntemler birbirinin tamamlayıcısıdır.

Gebelik takibi kapsamındaki ilk randevuda hastalarımızın;

  • Tam kan sayımı (Hemogram),
  • Guatr ve tiroit hormon bozukluğunun teşhisi için TSH,
  • Karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri,
  • Hepatit B olup olmadığını belirlemek için HBsAG ve AntiHBS testleri,
  • HCV testi,
  • Kızamıkçık testleri,
  • Toksoplazma testleri,
  • Tam idrar tetkiki gerçekleştiririz.

Gebeliğin ilk takip muayenesinde yaptığımız bu testlerle; anne adayının sağlığında bebek için engel teşkil edecek bir olumsuzluk olup olmadığını tespit ederiz. Böylece hamilelik süreci henüz başındayken gerekli önlemleri alabiliriz.

İkili Tarama Testi

Hamilelik sürecinin en önemli tarama testi olarak bilinen ikili test genellikle gebeliğin 11. Ve 14. Haftaları arasında yapılmaktadır. Anne adayından kan alınarak kanındaki β-hCG ve PAPP-A değerleri ölçülür. Annenin yaşı ve sağlık durumu gibi değişkenlerin de değerlendirmeye alınmasıyla sonuçlara ulaşılır. İkili tarama testinin temel amacı bebekte herhangi bir kromozomal anomalinin olup olmadığının tespit edilmesidir. Bu test sonucunda Down ve Edward sendromu gibi hastalıkların teşhis edilmesi mümkündür. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde riskin yüksek olduğu belirlenirse CVS ve amniyosentez yöntemleri kullanılarak elde edilen sonuçların kesinleştirilmesi sağlanır.

Koryon Villüs Örneklemesi (CVS)

İkili tarama testi sonucunda elde edilen ölçümlerde bebekte kromozomal anomalilerin olma ihtimalinin yüksek olduğu tespit edilirse CVS’ye başvurulur. CVS; karından ya da rahim ağzından girilerek plasentadan alınan örneğin incelenmesi işlemi olarak bilinir. Elde edilen sonuçlar kromozomal anomalilerin olup olmadığı ile ilgili daha detaylı bilgi sunacaktır.

Amniyosentez

Riskli gebeliklerde uygulanan amniyosentez; bebeğin hücrelerini incelemek üzere anne adayının karnından ince bir iğneyle girilip plasentadan bebeğin dökülen dokularını toplamak için gerçekleştirilen bir yöntemdir. Bebekte kromozomal bozuklukların olup olmadığının en kesin yanıtı amniyosentez ile alınmaktadır.

Kordosentez

Amniyosentezle yöntem olarak aynı olan kordosentez yönteminde plasentadan değil bebeğin göbek kordonundan kan hücresi alınır. Bu testle kromozomal anomaliler, bebeğin kan hastalığının olup olmadığı ve gelişme geriliği varsa nedenleri hakkında detaylı bilgi edinilebilir.

Üçlü Tarama Testi

İkili tarama testini yaptırmayan anne adaylarına uygulanan üçlü tarama test, günümüzde eskisi kadar tercih edilmemektedir. Hamileliğin ikinci üç aylık periyodunda yani II. Trimester’da uygulanan bu testte β-hCG, AFP, inhibin ve östriol taramaları yapılır.

Gebelik takibi sürecinde yapılan tarama testlerinin haricinde, bebeğin sağlık durumunu detaylı belirlemek için uygulanan farklı testler ve yöntemler de bulunmaktadır.

Ultrasonografi

Ses dalgalarının kullanılmasına dayalı bir teknoloji olan ultrasonografi gebelik takibinde önemli bir yer tutup bebeğin kalp atışlarının, hareketlerinin ve gelişiminin izlenebilmesi için hamilelik boyunca uygulanan bir yöntem olarak ön plana çıkar. Eskiden iki boyutlu ultrason kullanılırken günümüzde bebeğin eş zamanlı görüntülenebilmesini mümkün kılan 4 boyutlu ultrason teknolojisi tercih edilmektedir.

Gebelik takibi için bize başvuran hastalarımıza 4D ultrason teknolojisi sunmaktayız. 4 boyutlu ultrason cihazı ile gebelik takibi muayenesine gelen hastalarımıza bebeklerinin gelişimi ile ilgili detaylı bilgi edinebilme ve mucizelerini izleme fırsatı yaratmaktayız.

Bebeğin kolları, bacakları, içerisinde bulunduğu plasentanın durum ve konumu, bebekte yapısal anomalilerin olup olmadığı, organlarının gelişimi, ense kalınlığının ölçümü, omurgasının durumu, elleri, parmakları hakkında en detaylı bilgiyi 4D ultrason ile sunabiliyoruz. Ebeveynlerinin bebekleriyle en gerçekçi şekilde kavuşmasını da mümkün hale getirerek hamilelik sürecine apayrı bir soluk getirebiliyoruz.

Gebelik takibi ile bize başvuran hastalarımıza gebelik süreci ile ilgili detaylı bilgi aktarıyoruz. Farkındalıklarını çoğaltmak ve yapılan testler karşısında huzursuz olmalarını engellemek adına bilginin ışığını kendileriyle paylaşıyoruz. Gebelik takibi hakkındaki bilincin yükselmiş olması; anne ve bebek sağlığına katkıda bulunur. Olası sorunların tespit edilmesi hem anne adayının hem de bebeğin sağlığının kontrol altına alınmasını sağlar. Bu nedenle hazır yeri gelmişken tüm anne adaylarımıza gebelik takibini aksatmamalarını ve gebelik sürecinde destek almaları gerektiğini hatırlatmak istiyoruz.

Mutlu, huzurlu ve sağlıklı gebelikler için gebelik takibi yaptırmayı ihmal etmeyin…

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

agrisiz-normal-dogum
Ağrısız Normal Doğum

Son dönemlerde adı “prenses doğum” olarak halk arasında gittikçe yayılan ağrısız norm…

Devamını Oku
dogal-dogum
Doğal Doğum

Doğal doğumun faydalarını yıllardır farklı mecralarda okuyor, izliyor ve takip ediyor…

Devamını Oku
sezaryen
Sezaryen

Doğal doğum ile ilgili önyargıların artması ve tıbbi teknolojinin ilerlemesiyle birli…

Devamını Oku