Laparoskopik Ameliyatlar

Laparoskopik Ameliyatlar

Laparoskopik yani bilinen şekliyle kapalı ameliyatlar cerrahi tekniklerin en gelişmişleri arasında yer alır. İnsan bedenine minimal derecede müdahale edilir bu nedenle laparoskopik ameliyat geçiren hastalarımız birçok avantajı yaşama şansı yakalar.

Laparoskopi yönteminin avantajlarını özetlememiz gerekirse; hastalarımızın iyileşme sürelerinin kısa olduğunu, daha az fiziksel travma yaşadıklarını, kanama riskinin minimize edildiğini, yara izi kalma ihtimalinin çok az olduğunu, günlük hayata geri dönüş sürecinin hızlandığını ve ameliyat bölgesinde enfeksiyon oluşma riskinin azaldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Ameliyat bölgesine kesi atılmasını gerektiren açık ameliyat yönteminden farklı olarak laparoskopik ameliyatlarda kesi atılmaz. Kapalı cerrahide karın bölgesinin altından 3 – 5 mm’lik delikler açılır ve laparoskopi için özel olarak üretilen ucunda yüksek çözünürlüklü kamera bulunan cerrahi aletlerle ameliyat bölgesi görüntülenir. Teknolojinin ve uzmanlığın sağladığı kolaylıkla doktorlar net bir şekilde ameliyat bölgesindeki sorunları teşhis edip tedaviyi gerçekleştirebilirler.

Jinekolojide Laparoskopi Kullanımı

Laparoskopi jinekoloji branşında da yüksek oranda kullanılmaktadır. Yumurtalık ve fallop tüplerinde oluşan hastalıklara müdahale edilmesi, yumurtalıkta bulunan kistlerin alınması, dış gebelik durumu, kısırlık, jinekolojik kanserler, açıklanamayan pelvik ağrısı gibi durumlarda laparoskopiye hem tanı koyma hem de tedavi amacıyla başvurulabilir.

Jinekolojide Laparoskopik Ameliyatlar

Laparoskopik Histerektomi (Rahim Alınması);

Rahim içerisinde durdurulamayan anormal kanamaların olması, rahimde kanserli hücrelere rastlanması, rahim kaynaklı giderilemeyen ağrılar yaşanması, miyomlar ve rahimde sarkmaların meydana gelmesi durumunda rahmin kapalı cerrahi yöntemle alınmasıdır.

Laparoskopik Radikal Histerektomi;

Histerektomi ameliyatının bir türü olup bu ameliyatla birlikte rahim, yumurtalıklar, tüpler, rahim ağzı ve bağlayıcı dokuların tamamı kapalı cerrahi yöntemle alınır.

Laparoskopik Ooforektomi (Yumurtalıkların Alınması);

Yumurtalık kistleri ve tümörlerinin riskinin önlenmesi adına yumurtalıkların alınma işlemidir.

Laparoskopik Salpenjektomi (Tüplerin Alınması);

Fallop tüplerinin dış gebelik durumunda alınmasıdır. Bu ameliyatta rahim ve yumurtalıklara dokunulmaz.

Laparoskopik Myomektomi (Miyomların Çıkarılması);

Rahim içerisinde bulunan ancak kanserli olmayan tümörlerin yani miyomların kapalı cerrahi yöntemle çıkarılmasıdır.

Laparoskopik Tüp Ligasyonu (Tüplerin Bağlaması);

Çocuk sahibi olmak istemeyen kadınların doğal yollarla gebelik oluşumunun önlenmesi için fallop tüplerinin bağlanmasıdır. Diğer bir deyişle, tüplerin bağlanmasından sonra gebe kalma ihtimali yok denecek kadar azalacaktır. Kapalı cerrahi yöntem ile gerçekleştirilen işlemin geri dönüşü çok zor olduğu için tüp bağlatma kararının oldukça ciddi olduğu unutulmamalıdır.

Laparoskopik Sakrokolpopeksi (Pelvik Organ Sarkmasının Tedavisi);

Kadınların idrar kesesinde, rektumunda, rahim ve bağırsaklarında ya da vajenin kubbesinde, ön ya da arka duvarlarında meydana gelen sarkmaların kapalı cerrahi yöntemle düzeltilmesi işlemidir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

cikolata-kisti-endometriozis
Çikolata Kisti (Endometriozis)

Rahim içi zarını oluşturan endometrium dokusunun vücutta farklı bir bölgeye ve/veya o…

Devamını Oku
genital-sigil-ve-hpv-enfeksiyonu
Genital Siğil Ve HPV Enfeksiyonu

Human Papilloma Virüsünün yani HPV’nin yol açtığı sorunlardan biri de genital bölgede…

Devamını Oku
polikistik-over-sendromu-pkos-nedir
Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir?

“Polikistik over sendromu nedir?”, “Polikistik over sendromu belirtileri nelerdir?”, …

Devamını Oku